Copyright Meteopallars . Amb la tecnologia de Blogger.

Evolució de la temperatura i la precipitació a Andorra (1934-2008)

divendres, 18 de desembre de 2009


Ahir per la tarda va tenir lloc a Andorra la Vella la xerrada sobre l'"Evolució recent de la temperatura i la precipitació a Andorra (1934-2008)", un projecte dut a terme pel CENMA (Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra) amb la col·laboració del SMC, del Centre for Climate Change de la URV i Meteofrance, gràcies a les dades recollides i facilitades per FEDA (Forces Elèctriques d'Andorra).
Pere Esteban, cap de medi físic del CENMA; Marc Prohom del Servei Meteorològic de Catalunya i Enric Aguilar de la Universitat Rovira i Virgili, van parlar conjuntament sobre el projecte transfronterer que han dut a terme basant-se en l'estudi acurat de les dades de FEDA de tres estacions meteorològiques ubicades a la central, a Ransol i a Engolasters.
Es va exposar l'estudi de les característiques de les dades, l'anàlisi realitzat i les conclusions que s'han extret després del tractament científic de les mateixes. Es va realitzar prèviament una roda de premsa i després es va presentar al públic l'exposició de l'estudi realitzat per aquests professionals que estarà també disponible a la web del CENMA properament.

Presentació dels conferenciants a càrrec de Montserrat Mases, directora del CENMA.

Montserrat Mases, directora del CENMA

Pere Esteban, tècnic del CENMA

Enric Aguilar, de la URV

Diferents moments de l'exposicióLes conclusions parlen per si soles: la temperatura mitjana anual a Andorra ha augmentat entre 0,63 i 0,71ºC durant el periode 1934-2008 (74 anys) i pel que fa a la precipitació encara no es pot treure una conclusió clara de la seva tendència, tot i que apunta a que disminuirà. Cal pensar, tot veient aquestes dades, que la nostra comarca per proximitat i, per extensió la resta del Pirineu, hauria de tenir un comportament similar.Fotos: R.Baylina/Conxi C.
Escrit per: Conxi Ciurana per a Meteopallars Blog

Més informació a:
http://www.cenma.ad/
Notícia al Diari d'Andorra

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pyrene, la llegenda dels Pirineus.
Explica la llegenda que la deessa Pyrene que dóna nom a la serralada pirinenca era una bella nimfa dels manantials que fou designada per Zeus per a custodiar les aigües cristal·lines d'una vall.
En les muntanyes properes hi vivia Gerió, un monstre de tres caps entossudit en obtindre els favors de Pyrene que fugint d'ell es va endinssar al gran bosc del nordest d'Ibèria. Gerió, llavors, va fer cremar el bosc i Pyrene decidí quedar-s'hi i va morir.
Hèrcules, enamorat de Pyrene i molt entristit per la seva mort, aixecà una formidable tomba de pedra en forma de serralada que anava des del mar Cantàbric fins a la Mediterrània, i en memòria eterna a la seva estimada Pyrene li donà el nom que la recordarà per sempre: PIRINEUS.

Seguidors

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP