Copyright Meteopallars . Amb la tecnologia de Blogger.

La serradora d'Aurós

dilluns, 14 de desembre de 2009


Unarre amunt en direcció a Cerbi a un costat de la carretera es veu Aurós, bé, el que es veu sobretot és l'església de Sant Joan i molt aprop hi ha la de Sant Pere. Però si t'atures i hi dones un tomb és fàcil trobar-se amb la vella serradora avui totalment abandonada. Aurós havia estat un llogarret habitat arribant a tenir 4 cases i uns 13 habitants fins que al 1824 s'incendià i es va destruir. Avui en dia, hi han les dues esglésies, unes bordes i pallers.
La serradora estava emplaçada al costat del riu Unarre per sobre el barranc de Gavàs del qual prenia l'aigua per a fer moure el rodet. La construcció és enlairada sobre un fonament de pedra, de planta rectangular i coberta de llosa. A l'interior hi ha el banc on es col·locava el tronc, a fora el rodet de fusta desplaçat del seu lloc a causa del pas del temps. En definitiva, era una serradora amb tots els elements característics d'aquestes construccions típiques pirinenques.
Aquí us deixem les fotografies de tal i com ens hem trobat la serradora i dues fotos de l'església, sempre que contemples un lloc abandonat no pots deixar de pensar que una part de la història i del patrimoni es perd malauradament entre les herbes.

Fotos: R.Baylina/Conxi C.
Nota: feu clic a sobre les fotos per veure-les en gran.

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pyrene, la llegenda dels Pirineus.
Explica la llegenda que la deessa Pyrene que dóna nom a la serralada pirinenca era una bella nimfa dels manantials que fou designada per Zeus per a custodiar les aigües cristal·lines d'una vall.
En les muntanyes properes hi vivia Gerió, un monstre de tres caps entossudit en obtindre els favors de Pyrene que fugint d'ell es va endinssar al gran bosc del nordest d'Ibèria. Gerió, llavors, va fer cremar el bosc i Pyrene decidí quedar-s'hi i va morir.
Hèrcules, enamorat de Pyrene i molt entristit per la seva mort, aixecà una formidable tomba de pedra en forma de serralada que anava des del mar Cantàbric fins a la Mediterrània, i en memòria eterna a la seva estimada Pyrene li donà el nom que la recordarà per sempre: PIRINEUS.

Seguidors

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP