Copyright Meteopallars . Amb la tecnologia de Blogger.

Alta Vall d'Isil

dissabte, 31 d’octubre de 2009Us deixem més imatges de tardor abans del canvi de situació meteorològica, hem pogut veure núvols lenticulars i núvols de retenció a la zona del Mont-Roig. Les fotos d'avui corresponen a l'alta vall d'Isil. El campanar correspon a Isavarre i el poble que es veu sencer és Isil i també hem vist perdius xerres.

Fotos: Conxi C.
Nota: feu clic a sobre les imatges per veure-les en gran.

Read more...

Dades 31 d'octubre de 2009

Avui es començaven a veure els primers símptomes de canvi, cel enteranyinat des de primera hora del matí, altocúmuls, cirrus, és a dir, nuvolositat variable, que ja ens indica el proper canvi de situació meteorològica que s'espera per a demà per la tarda amb el pas d'un front. Per tant, començarem novembre amb moviment meteorològic i enrere queden els dies suaus i amb temperatures altes per l'època, sembla que els propers dies es normalitzaran les temperatures i, fins i tot, veurem neu.
Us posem el primer resum mensual de precipitació recollida a l'octubre, on es veu clarament la zona on ha plogut més.

SORT (XEMEC) 680 m
T. Màxima: 22,9ºC
T. Mínima: 6,3ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 17,4ºC
T. Mínima: 6,8ºC

ESTERRI D'ANEU 980m.
T. Màxima: 22,3ºC
T. Mínima: 5,3ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 18,8ºC
T. Mínima: 11,1ºC

RIBERA DE CARDÓS 890m
T. Màxima: 21,9ºC
T. Mínima: 5,4ºC

BONAIGUA 2.266 m.
T. Màxima: 9,1ºC
T. Mínima: 4,8ºC

CERTASCAN
T. Màxima: 8,6ºC
T. Mínima: 5,6ºC

Resum mensual precpitació:

Esterri d'Àneu: 82,2 mm
Ribera de Cardós: 80 mm
Llessui: 134,2 mm
Espot 2.520m: 168,3 mm
Espot 1.959m: 127,2 mm
Planes de Son: 89 mm
Bonaigua: 115,8 mm
Tavascan embassament: 54,8 mm
La Torre de Capdella: 166,2 mm
Senterada: 101,7 mm
Sort: 80,5 mm

Read more...

Dades 30 d'octubre de 2009

divendres, 30 d’octubre de 2009

Dia pràcticament calcat als anteriors, inversió tèrmica, temperatures suaus a migdia, força amplitud tèrmica a les valls, amb mínimes baixes a les valls, i pas de bandes de núvols alts que enteranyinen el cel.
Avui us deixem una imatge de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration, USA) que ens mostra gràficament l'anomalia de temperatura al planeta durant el mes de setembre, és a dir, com la temperatura mitjana global de la terra difereix respecte a la mitjana històrica. La National Climatic Data Center de la NOAA diu que és el segon mes de setembre més càlid des que es tenen registres. Com més vermell més alta és la temperatura respecte a la mitjana històrica.

Font: NOAA

SORT (XEMEC) 680 m
T. Màxima: 25,1ºC
T. Mínima: 4ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 19,2ºC
T. Mínima: 5,2ºC

ESTERRI D'ANEU 980m.
T. Màxima: 22ºC
T. Mínima: 2,2ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 19,3ºC
T. Mínima: 11,6ºC

RIBERA DE CARDÓS 890m
T. Màxima: 22,8ºC
T. Mínima: 2,3ºC

BONAIGUA 2.266 m.
T. Màxima: 14,4ºC
T. Mínima: 7,5ºC

CERTASCAN
T. Màxima: 13,8ºC
T. Mínima: 9ºC

Read more...

Una tardor amb molt de color


Enguany la tardor ha arribat tard, de sobte ha esclatat intensament i en un breu període de temps s'ha apaivagat. Però a que és deu l'intensa coloració d'aquesta tardor?

A finals d'octubre, hem pogut gaudir d'una especial intensa coloració de les fulles dels arbres. La raó cal buscar-la a les poques precipitacions que han evitat la degradació ràpida de les fulles i el poc nombre de dies de gelada, va fer que es retrasés la destrucció de les fulles. A més a més, durant aquests dies, l'alternància de dies assolellats i temperats amb molt fred a les nits ha contribuit a accentuar els colors vius.

Quins són els processos que ajuden a contribuïr al color de les fulles?. No només la clorofil·la.
Durant la temporada de creixement, el fullatge de color verd es produït per la clorofil·la, substància que permet a la planta absorbir l'energia solar i la utilitzen per a transformar el diòxid de carboni i aigua en sucre i midó, substàncies que són essencials per al desenvolupament de la planta. A més de la clorofil·la hi han altres pigments presents a la fulla, la xantofil·la i el carotè, que també contribueixen a l'absorció de llum solar, però estàn emmascarades pel caràcter dominant de la clorofil·la.

La disminució de la duració del dia i el refredament a la tardor, i quan la llum solar disminueix, es desencadena una sèrie de processos per a la preparació del repòs hivernal de la planta. Per tant, hi ha una reducció o interrupció de la producció d'hidrats de carboni que degrada la clorofil·la. Al desaparéixer aquesta, permet als colors grocs i taronges dels altres pigments assolir el seu potencial. En algunes plantes es donen altres reaccions que acaben produïnt un color vermell molt intens o inclús morat anomenat antocianina. La coloració varia segons la espècie, el faig té una coloració variable, mentre que els bedolls i els àlbers son grocs. Altres espècies no tenen fase de color i passen del verd al color cafè i després cauen.

El que si és cert, és que els boscos de fulla caduca ens ofereixen cada any un espectacle de colors, més o menys vius, de molt breu durada però que val la pena de veure.

Font: meteosuisse.
Escrit i traduït per: Conxi C. per a Meteopallars Blog.

Read more...

Imatges de tardor aneuenca

dijous, 29 d’octubre de 2009


Aquests dies els colors de tardor estan esplenderosos, avui us deixem una mostra d'imatges de com és la tardor a les Valls d'Àneu fetes avui mateix, si cliqueu les fotos les podeu veure en gran i en els pobles hi posa el nom corresponent. Aquest que teniu a sobre les lletres és Unarre.Fotos: Conxi C./Ramon B.

Read more...

Dades 29 d'octubre de 2009

Un dia més la situació ha estat la mateixa, temps assolellat amb temperatures suaus i al llarg de tota la jornada han anat creuant bandes de núvols alts que a estones enteranyinaven el cel i amb moltes esteles de condensació, també hem vist l'halo cap a migdia.

SORT (XEMEC) 680 m
T. Màxima: 22,4ºC
T. Mínima: 5,1ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 21,4ºC
T. Mínima: 2,2ºC

ESTERRI D'ANEU 980m.
T. Màxima: 21,9ºC
T. Mínima: 2,3ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 20,7ºC
T. Mínima: 9,7ºC

RIBERA DE CARDÓS 890m
T. Màxima: 22,4ºC
T. Mínima: 2,7ºC

BONAIGUA 2.266 m.
T. Màxima: 13,3ºC
T. Mínima: 7ºC

CERTASCAN
T. Màxima: 13,3ºC
T. Mínima: 8,7ºC

Read more...

Dies d'inversió tèrmica

Aquests darrers dies estem tenint el que es coneix com a inversió tèrmica, és a dir, la temperatura augmenta amb l'alçada. Habitualment, la temperatura disminueix amb l'alçada però en determinades condicions es produeix l'efecte contrari.

Inversió tèrmica 28-10-2009

La inversió es produeix normalment quan ens troben en una situació d'estancament anticiclònic on no hi ha moviment que permeti barrejar les masses d'aire i com que l'aire fred és més pesat que l'aire calent es queda a les parts més baixes refredant-se, a més a més, per la influència del terra.

Es a l'hivern, especialment, quan això passa amb més freqüència, en situacions anticiclòniques fortes impedeix l'ascens d'aire i concentra la humitat en les valls i conques, donant lloc a boires persistens i gelades. En els dies més curts i freds de l'hivern el sol no té prou força per escalfar, la qual cosa provoca que aquestes boires durin força dies, com és el cas del pla de Lleida, la conca de Tremp, entre d'altres.

Aquest fenòmen meteorològic és freqüent i és més notable en els matins freds sobre les valls d'escassa circulació d'aire, on la temperatura entre el fons de les valls i a alta muntanya pot tenir diferències de diversos graus, com és el cas d'ahir amb 7º de diferència entre Esterri d'Àneu i la Bonaigua. Avui, a Esterri n'hi havien 2,3ºC i a la Bonaigua 7ºC. També ho és el cas de la vall de Cardós: Ribera amb 1,2ºC, Tavascan amb 1,8ºC i Certascan amb 8,5ºC el matí d'ahir. O el cas de Sort amb 3,2ºC i Llessui amb 10,6ºC també d'ahir.

Text i dibuix: Conxi C. per a Meteopallars Blog.

Read more...

Dades 28 d'octubre de 2009

dimecres, 28 d’octubre de 2009Embassament de Borèn.
Dia tranquil i assolellat però amb presència de núvols alts, cirrus i cirroestrats que enteranyinàven el cel. Quant les temperatures hi ha hagut novament inversió tèrmica, és a dir, les mínimes a les valls han estat més baixes que les de la muntanya. De moment, encara no hi ha canvis a la vista.

SORT (XEMEC) 680 m
T. Màxima: 23,4ºC
T. Mínima: 3,2ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 19,1ºC
T. Mínima: 3,7ºC

ESTERRI D'ANEU 980m.
T. Màxima: 22ºC
T. Mínima: 0,9ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 18,6ºC
T. Mínima: 10,6ºC

RIBERA DE CARDÓS 890m
T. Màxima: 22,7ºC
T. Mínima: 1,2ºC

BONAIGUA 2.266 m.
T. Màxima: 14,1ºC
T. Mínima: 7,9ºC

CERTASCAN
T. Màxima: 12,3ºC
T. Mínima: 8,5ºC

Read more...

Dades 27 d'octubre de 2009

dimarts, 27 d’octubre de 2009Dia tranquil i assolellat amb temperatures mínimes que han fregat els 0ºC en alguns indrets de les valls, però més altes a muntanya i és que aquest matí hi havia inversió tèrmica. Les temperatures suaus a migdia com tots aquests dies. Ara sí, els colors de tardor estan preciosos, com veieu a les fotografies.

SORT (XEMEC) 680 m
T. Màxima: 23,9ºC
T. Mínima: 3,1ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 19,4ºC
T. Mínima: 3,3ºC

ESTERRI D'ANEU 980m.
T. Màxima: 22,4ºC
T. Mínima: 0,8ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 19,6ºC
T. Mínima: 9,5ºC

RIBERA DE CARDÓS 890m
T. Màxima: 22,6ºC
T. Mínima: 1ºC

BONAIGUA 2.266 m.
T. Màxima: 14,9ºC
T. Mínima: 7,4ºC

Read more...

"Norits"


Potser ara és època de naixements, nosaltres no hi entenem, però hem vist un munt de petites ovelles nascudes de fa poc, i és clar, al veure-les la Conxi les ha nomenat "Norits" (ja sabem que la televisió afecta...)


Fotos: Ramon B./Conxi C.
Nota: Feu clic a sobre les imatges per veure-les en gran.

Read more...

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pyrene, la llegenda dels Pirineus.
Explica la llegenda que la deessa Pyrene que dóna nom a la serralada pirinenca era una bella nimfa dels manantials que fou designada per Zeus per a custodiar les aigües cristal·lines d'una vall.
En les muntanyes properes hi vivia Gerió, un monstre de tres caps entossudit en obtindre els favors de Pyrene que fugint d'ell es va endinssar al gran bosc del nordest d'Ibèria. Gerió, llavors, va fer cremar el bosc i Pyrene decidí quedar-s'hi i va morir.
Hèrcules, enamorat de Pyrene i molt entristit per la seva mort, aixecà una formidable tomba de pedra en forma de serralada que anava des del mar Cantàbric fins a la Mediterrània, i en memòria eterna a la seva estimada Pyrene li donà el nom que la recordarà per sempre: PIRINEUS.

Seguidors

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP