Copyright Meteopallars . Amb la tecnologia de Blogger.

Dades 31 de maig de 2010

dilluns, 31 de maig de 2010

Avui hem tingut una situació de nord, encara que dèbil però que ha deixat algunes precipitacions molt minses a la part més nord i oest afectant principalment a la Vall Fosca però a zones com Llessui o Planes de Son no ha caigut res. Els núvols han estat presents tota la jornada essent més compactes durant el matí amb cops de vent de moderats a forts segons els llocs. El més destacable han estat les temperatures força altes, sobretot les mínimes han estat molt elevades i amb molt poca amplitud tèrmica durant la jornada amb ambient sec i rescalfat com és habitual en aquestes situacions. Tanquem un mes que no ens ha deixat tan malament pel que fa a quantitats de precipitació com podeu veure en el primer resum mensual de precipitació.

SORT 680 m
T. Màxima: 26,7ºC
T. Mínima: 13,8ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. Màxima: 20,9ºC
T. Mínima: 17,7ºC
Ratxa màxima de vent: 48,3 Km/h

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 18,8ºC
T. Mínima: 13,1ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 15,1ºC
T. Mínima: 11,9ºC
Ratxa màxima vent: 64,4 Km/h

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 20,8ºC
T. Mínima: 13,3ºC

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 20,7ºC
T. Mínima: 15,2ºC

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 6,7ºC
T. Mínima: 4ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: 4,6ºC
Ratxa màxima vent: 107,6 Km/h

Resum mensual de precipitació:
Planes de Son: 59 mm
Esterri d'Àneu: 71,4 mm
Llessui: 131,4 mm
Ribera de Cardós: 99,4 mm
Llagunes: 83 mm
Escaló: 78,4 mm
Alins: 85,8 mm
Tavascan embassament: 69,8 mm
Espot: 175,9 mm
Pla de Beret: 83,6 mm
Torre de Capdella: 190,6 mm
Estany Gento: 200,4 mm

Read more...

L'origen del nom dels vents

Els noms amb que és coneixen els vents a la zona Mediterrànea venen representats de forma estàndard amb la típica rosa dels vents que tan coneguda és arreu del pais i que com és llógic té algunes variants depenent de cada zona concreta.

A banda d'aquests hi han noms propis de vents que s'utilitzen en llocs molt concrets o que defineixen sovint fenòmens meteorològics molt locals geogràficament parlant, d'aquests en parlarem en properes ocasions i ja veureu que dóna molt de si. De les paraules referents a la meteorologia en pallarès ja en vam parlar fa temps (recopilació de vocabulari pallarès)
Però avui el que volem abans és situar-nos i veure d'on provenen o què signifiquen els tradicionals noms de vent que sovint utilitzem al parlar.
La major part dels noms de la rosa dels vents tenen origen romà.

Tramuntana (N): (Vent de port)
és un vent fort i fred que ve del nord, d'origen polar, agafant el nord dels Pirineus i el sud-oest del Massís Central Francès com a zona d'acceleració. La seva velocitat pot arribar als 200 km/h. Quan bufa aquest vent el cel sol presentar un blau fort.
Procedeix del llatí transmontanum que vol dir "d'enllà de les muntanyes" o de "l'altra banda de les muntanyes". Quan els romans veien que el vent venia del nord deien que aquell vent aplegava a Roma des de més enllà de les muntanyes que hi ha al nord d'Itàlia, és a dir, transmontanum dels Alps.

Mestral (NO): (Cerç)
A Catalunya es produeixen vents forts de mestral quan l'anticicló atlàntic domina l'est de la Península Ibèrica i el seu flanc nord és travessat per un corrent pertorbat, que traspassa els Pirineus i acanala vents freds i forts per la vall de l'Ebre, que afecten les terres properes a aquest riu: Ports de Beseit, Delta, Camp de Tarragona i centre de l'Aragó, on és conegut com a cierzo.
Es un vent sec i violent temut pels agricultors i mariners.

En la península Itàlica hi ha un vent que és el que bufa amb més freqüència, aquest vent és el del nord-oest. Per això els romans a aquell vent que semblava dominar-ho tot per la seva presència, li van dir magistrale, que vol dir "mestre", "principal". D'aquest mot llatí en la península Ibèrica al passar el temps se'n va derivar la paraula mestral.

Gregal (NE):
és un vent de la Mediterrània que pot bufar en els moments que una àrea de baixa pressió es desplaça cap el sud de Malta i causa un vent del nord-est fresc i fort que afecta aquesta illa. També afecta altres illes i territoris del Mediterrani occidental.

Els romans es referien al vent que venia de la direcció nord-est com a què venia de Grècia. És a dir, amb les seues paraules: graegale, que vol dir "referent als grecs".

Llevant (E):
El Llevant és el punt cardinal est, i en la rosa dels vents s'anomena també llevant al vent que prové d'aquest punt. El llevant és un vent humit, ja que prové del mar. La paraula deriva de la denominació que els romans li deien al vent que bufa des de l'est. La paraula llatina de la qual deriva és de "levante", que vol dir "aquell que s'alça" fent-hi referència al sol, és a dir, per on surt el sol.
A la Península Ibèrica, la llevantada o temporal de llevant, afecta principalment les zones costaneres de Catalunya, País Valencià i les Illes Balears, al Mar d'Alboran i a l'estret de Gibraltar. És un vent humit i fred, segons l'època de l'any i la situació en altura pot provocar nevades en cotes molt baixes.

Xaloc (SE):
el terme s'utilitza per referir-se al vent que ve del sud-est. El vent de xaloc no és gaire freqüent als Països Catalans i, les poques ocasions en què bufa, difícilment passa de moderat. Tot i això, és un vent ben conegut als indrets mariners per les onades de calor que sol dur, car aquest vent és el que arranca del Nord d'Àfrica i del Sàhara. En cas que plogui de xaloc, gairebé segur que la pluja serà de fang. té molt de recorregut marítim i també pot aixecar ones considerables.
El nom de xaloc en castellá se'n diu "sirocco" que fa referència a la direcció des d'on bufa el vent, que no és l'altra més que Síria, i d'ací, de la paraula Siria ha derivat a "sirocco". Aquest nom no ve del llatí sinó de l'àrab, ve de la paraula shalúq, que vol dir suau o fluix.

Migjorn (S): (Vent de sud)
En l'àmbit dels Països Catalans, el migjorn no es considera bo ni per la pesca ni per la navegació. El seu nom prové dels termes mig i jorn (giorno en italià) en al·lusió al pas del sol per la meitat del seu curs. Etimològicament, derivaria del llatí vulgar mĕdĭo diŭrno, ‘migdia’, migjorn vol dir la meitat del dia quan el sol està al sud.

Garbí o Llebeig (SO):
Al País Valencià s'anomena llebeig, exceptuant a Alacant que se'l coneix com garbinet , mentre que més al nord se li diu garbí. Pel seu origen, porta molta sorra i pols molt fina en suspensió procedent del desert del Sàhara. El llebeig es produeix com a conseqüència del moviment de borrasques a la Mediterrània sud d'oest a est; aquest desplaçament provoca el moviment de masses d'aire tropical, càlides, seques i amb molta pols portada del Sàhara fins al sudest de la Península Ibèrica. Normalment el llebeig és anticipat per la calima (boira càlida) que apareix a l'horitzó cap al sud. El color característic de la calima és provocat per la gran quantitat de pols africana que duu. L'aparició d'aquest vent anuncia l'arribada de la depressió que l'origina i que moltes vegades ve acompanyat de pluges fortes.
La paraula llebeig deriva de la veu llatina "libs" que vol dir "de Líbia", pequè és d'allí des d'on bufa el vent. El mot garbí ve de la paraula àrab Tarabulus al-Garb que és com es diu la capital de Líbia (Trípoli) en àrab.

Ponent (O):
Es el vent que prové de l'oest, bufa d'oest a est. El ponent és un vent relativament freqüent als Països Catalans, i pot arribar a bufar amb ventades moderades i fortes. Tot i que de vegades el ponent pot ser un vent fred, sovint arriba a les nostres contrades rescalfat després d'haver travessat tota la Península Ibèrica. A l'estiu, el vent de ponent sol ser molt càlid. El que sí que és comú, però, és la seva sequedat. El ponent arriba a la costa mediterrània sec, i per això no porta mai pluja. És un vent perillós per a la navegació, ja que les allunya de la costa. A les Illes, pot alçar temporals considerables contra les costes de Tramuntana i de Migjorn de Mallorca.
Ve de la paraula llatina ponente, que vol dir "que es pon", allà on es pon el sol. És a dir, que el ponent és aquell vent que bufa des d'allí on es pon el sol.

-------------------------
Escrit per: Conxi C. per a Meteopallars Blog
Font imatge: wikipèdia

Read more...

Dades 30 de maig de 2010

diumenge, 30 de maig de 2010

Dia assolellat amb alguns núvols i algunes nuvolades que s'han desenvolupat per la tarda però sense gaire importància. Les temperatures han estat més altes, tant les màximes com les mínimes. El cap de setmana ha estat de bonança generalitzada.

SORT 680 m
T. Màxima: 29,4ºC ?
T. Mínima: 9,6ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. Màxima: 22,3ºC
T. Mínima: 14,6ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 20,2ºC
T. Mínima: 10,3ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 16,9ºC
T. Mínima: 10,1ºC

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 24,3ºC
T. Mínima: 9,5ºC

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 22,3ºC
T. Mínima: 9,9ºC

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 9,2ºC
T. Mínima: 3,6ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: 3,5ºC

Read more...

Dades 29 de maig de 2010

dissabte, 29 de maig de 2010


Fotografia: Ramon Baylina /Conxi C.

Dia tranquil amb nuvolositat variable i temperatures que han pujat respecte les d'ahir. La tranquilitat meteorològica s'ha imposat durant tota la jornada.

SORT 680 m
T. Màxima: 26,8ºC
T. Mínima: 6,6ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. Màxima: 22,3ºC
T. Mínima: 4,6ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 18,2ºC
T. Mínima: 6,2ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 17,1ºC
T. Mínima: 2,7ºC

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 22,7ºC
T. Mínima: 4,7ºC

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 19,7ºC
T. Mínima: 6ºC

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 10ºC
T. Mínima: 0ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: 1,4ºC

Read more...

Dades 28 de maig de 2010

divendres, 28 de maig de 2010

Durant la nit i matinada han caigut xàfecs i al llarg del matí han estat irregulars, cap a la tarda ha quedat ennuvolat però més tranquil i la tendència és a millorar els propers dies. Les precipitacions han estat de l'ordre dels 8 a 10 mm en la majoria dels llocs i les temperatures han estat més baixes en general a tot arreu.

SORT 680 m
T. Màxima: 18,9ºC
T. Mínima: 11,5ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. Màxima: 16,4ºC
T. Mínima: 10,3ºC
Precipitació: 8,6 mm

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 11,7ºC
T. Mínima: 8,2ºC
Precipitació: 7,8 mm

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 12,8ºC
T. Mínima: 6,3ºC
Precipitació: 7,6 mm

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 16,3ºC
T. Mínima: 9,7ºC
Precipitació: 9,4 mm

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 13,6ºC
T. Mínima: 7,8ºC
Precipitació: 6 mm

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 4ºC
T. Mínima: 1,4ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: 1,2ºC

CERTASCAN
T. Mínima: 1,3ºC

Precipitació:
Escaló: 10 mm
Tavascan embassament: 12 mm
Espot 1959m: 10,4 mm
Estany Gento: 16,8 mm
Torre de Capdella: 12,4 mm

Read more...

Dades 27 de maig de 2010

dijous, 27 de maig de 2010

El dia ha començat serè i a partir de migdia s'ha començat a ennuvolar fins a quedar tapat. Al vespre ha començat a ploure amb ruixats irregulars que a hores d'ara estan afectant a diversos punts de la comarca. Hi han avisos del Servei Meteorològic per pluges per avui i demà.

SORT 680 m
T. Màxima: 26,2ºC
T. Mínima: 8ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. Màxima: 22ºC
T. Mínima: 8,3ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 17,7ºC
T. Mínima: 9,2ºC
Precipitació: 4,4 mm

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 16,7ºC
T. Mínima: 5,1ºC
Precipitació: 4,2 mm

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 22,3ºC
T. Mínima: 7,7ºC

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 18,9ºC
T. Mínima: 10,7ºC

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 11,3ºC
T. Mínima: 1,9ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: 3,2ºC

CERTASCAN
T. Mínima: 3,1ºC

ESPOT 1.959m
Precipitació: 2,2 mm

Read more...

Fotografies de flors

Flors pels voltants de Borén.
Fotos: Ramon i Conxi

Read more...

Dades 26 de maig de 2010

dimecres, 26 de maig de 2010


Posta de sol d'ahir al vespre a la zona de l'Urgell. Foto: R.Baylina.

Dia primaveral amb sol i pas de núvols que a estones han cobert força el cel però sense res especial a destacar. Les temperatures s'han quedat més curtes, sobretot les màximes i les mínimes han estat similars a les jornades anteriors.


SORT 680 m
T. Màxima: 26,8ºC
T. Mínima: 7,8ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. Màxima: 22,7ºC
T. Mínima: 8,7ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 18,8ºC
T. Mínima: 10,4ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 16,9ºC
T. Mínima: 6,2ºC

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 23,3ºC
T. Mínima: 7,8ºC

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 19,8ºC
T. Mínima: 9,8ºC

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 12ºC
T. Mínima: 6,3ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: 4,7ºC

CERTASCAN
T. Mínima: 5,1ºC

Read more...

Dades 25 de maig de 2010

dimarts, 25 de maig de 2010

Dia tranquil i assolellat amb presència de núvols sense conseqüències. Les temperatures han pujat, tant les mínimes com les màximes i també a alta muntanya.

SORT 680 m
T. Màxima: 27,9ºC ¿?
T. Mínima: 7,3ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. Màxima: 24,8ºC
T. Mínima: 6,6ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: ºC
T. Mínima: 9,8ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 20,6ºC
T. Mínima: 5,2ºC

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 25,1ºC
T. Mínima: 6,6ºC

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 21,7ºC
T. Mínima: 8,8ºC

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 14,1ºC
T. Mínima: 5,5ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: 5,2ºC

CERTASCAN
T. Mínima: 6ºC

Read more...

Pallars de nit: Valls d'Àneu (V) - Espot

dilluns, 24 de maig de 2010


Continuem amb la sèrie "Pallars de Nit", aquest cop Espot, a 1.321m. d'altitud. El poble, porta d'entrada al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, és troba a banda i banda del riu Escrita que baixa des de la vall de Sant Nicolau. Hi destaca l'església de Santa Llogaia, el pont romànic d'un ull sobre l'Escrita i una torre de guaita, anomenada torre dels moros, i la casa del Parc Nacional. Les imatges on es veu tot el poble estan fetes des de la carretera que puja a l'estació d'esquí.
Llegint sobre la història d'Espot, hem trobat que s'hi celebrava un singular Carnestoltes, que tenia com a acte més important, el ball de l'ós, avui desaparegut, quina llàstima que no es pogués recuperar aquesta tradició que de ben segur seria un reclam de primera per al poble.


Fotografies: R.Baylina/Conxi C. Tots els drets reservats.
Nota: feu clic a sobre les imatges per veure-les en gran.
Espot (1.321m)

Read more...

Dades 24 de maig de 2010

Dia tranquil i assolellat sense res destacable. Les temperatures màximes han estat més altes que les d'ahir i la calma i l'ambient càlid han estat els protagonistes.

SORT 680 m
T. Màxima: 27,6ºC ¿?
T. Mínima: 6ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. Màxima: 24,5ºC
T. Mínima: 5,1ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 20,1ºC
T. Mínima: 7,8ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 19,8ºC
T. Mínima: 3,6ºC

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 25,8ºC
T. Mínima: 5,3ºC

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 21,4ºC
T. Mínima: 6,8ºC

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 13,6ºC
T. Mínima: 2,7ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: 2,4ºC

CERTASCAN
T. Mínima: 2,5ºC

Read more...

Dades 23 de maig de 2010

diumenge, 23 de maig de 2010

El dia ha començat assolellat amb núvols que han anat creixent al llarg del dia i que per la tarda han deixat ruixats i tempestes disperses i irregulars, a Llessui i a Esterri d'Àneu és on més ha plogut però, en general, ha regat a tot el territori. Les temperatures han estat similars però una mica més baixes.

SORT 680 m
T. Màxima: 25,4ºC
T. Mínima: 7,9ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. Màxima: 23,6ºC
T. Mínima: 6,3ºC
Precipitació: 5,6 mm

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 18,6ºC
T. Mínima: 9,2ºC
Precipitació: 8,2 mm

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 18,6ºC
T. Mínima: 4,6ºC
Precipitació: 1 mm

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 24,6ºC
T. Mínima: 6,3ºC
Precipitació: 0,8 mm

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 17,4ºC
T. Mínima: 8,7ºC

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 13,5ºC
T. Mínima: 4,2ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: 1,9ºC

CERTASCAN
T. Mínima: 3ºC

Read more...

Dades 22 de maig de 2010

dissabte, 22 de maig de 2010

Les temperatures han estat similars a les d'ahir però avui amb més presència de núvols però que no han deixat precipitació. Més al sud, al Pallars Jussà a hores d'ara està fent tempesta amb intensitat segons el ràdar. Els propers dies continuarem amb la calma meteorològica.

SORT 680 m
T. Màxima: 27,2ºC
T. Mínima: 9,5ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. Màxima: 24,1ºC
T. Mínima: 5,3ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 20,5ºC
T. Mínima: 9,3ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 19,1ºC
T. Mínima: 3,8ºC

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 24,1ºC
T. Mínima: 5,3ºC

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 19,1ºC
T. Mínima: 9,3ºC

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 13,2ºC
T. Mínima: 2,8ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: 2,4ºC

CERTASCAN
T. Mínima: 3ºC

Read more...

Dades 21 de maig de 2010

divendres, 21 de maig de 2010

Dia anticiclònic amb alguns núvols però poca cosa, temperatures més càlides les d'avui, amb major amplitud tèrmica i màximes més altes. Les mínimes a alta muntanya han estat positives.

SORT 680 m
T. Màxima: 27,6ºC
T. Mínima: 8,8ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. Màxima: 23,4ºC
T. Mínima: 5,8ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 20,3ºC
T. Mínima: 8,5ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 18,4ºC
T. Mínima: 3,4ºC

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 22,3ºC
T. Mínima: 5,5ºC

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 22,7ºC
T. Mínima: 7,8ºC

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 11,9ºC
T. Mínima: 2ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: 1,7ºC

CERTASCAN
T. Mínima: 1,8ºC

Read more...

Dades 20 de maig de 2010

dijous, 20 de maig de 2010

Dia tranquil i assolellat amb alguns núvols sense més conseqüències. Les temperatures màximes han pujat respecte les d'ahir i les mínimes més o menys similars. A alta muntanya continuen fresques amb mínimes sota zero.

SORT 680 m
T. Màxima: 25,5ºC
T. Mínima: 13ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. Màxima: 20,6ºC
T. Mínima: 10,4ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: ºC
T. Mínima: 6,6ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 16,3ºC
T. Mínima: 5,3ºC

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 20,4ºC
T. Mínima: 9,2ºC

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 19,7ºC
T. Mínima: 8,2ºC

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 9,4ºC
T. Mínima: -1,9ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: -1,9ºC

CERTASCAN
T. Mínima: -3ºC

Read more...

Dades 19 de maig de 2010

dimecres, 19 de maig de 2010

El dia ha estat més ennuvolat, les mínimes han estat més altes i les màximes s'han quedat més curtes que les d'ahir amb nuvolositat variable tot el dia. Ha bufat vent de port al llarg del dia i les ratxes màximes de vent han estat moderades.

SORT 680 m
T. Màxima: 20,9ºC
T. Mínima: 12,9ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. Màxima: 15,8ºC
T. Mínima: 5,3ºC
Ratxa màxima vent: 45,1 km/h

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 12,8ºC
T. Mínima: 6,9ºC
Ratxa màxima vent: 59,5 km/h

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 11,2ºC
T. Mínima: 4,3ºC
Ratxa màxima vent: 57,9 km/h

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 15,7ºC
T. Mínima: 4,7ºC
Ratxa màxima vent: 51,5 km/h

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 14,6ºC
T. Mínima: 7,1ºC
Ratxa màxima vent: 49,9 km/h

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 3ºC
T. Mínima: -1,9ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: -1,7ºC

CERTASCAN
T. Mínima: -2ºC

Read more...

Callistemon citrinus (Neteja tubs)Nom científic: Callistemon citrinus
Nom vulgar: Neteja tubs, arbre del raspall, neteja biberons etc. Familia: Myrtaceae. Originària de Australia. Arbust perennifoli que pot arribar a una alçada de 4 metres.

Fotografies: R.Baylina/Conxi C.

Read more...

Dades 18 de maig de 2010

dimarts, 18 de maig de 2010

Dia tranquil i amb cel pràcticament serè amb pas de núvols alts. Les temperatures mínimes molt baixes als fons de les valls i una mica més altes en altura, al migdia però l'ambient ha estat suau i les temperatures màximes han augmentat, tot i així, no deix de ser un maig una mica atípic en quant a temperatures i sensació de frescor.

SORT 680 m
T. Màxima: 26ºC
T. Mínima: 2,8ºC

ESTERRI D'ÀNEU 960m.
T. actual: 14,8ºC
T. Màxima: 20,9ºC
T. Mínima: 0,8ºC

LLESSUI 1.400m.
T. Màxima: 18,3ºC
T. Mínima: 5,7ºC

PLANES DE SON 1.560m
T. Màxima: 15,7ºC
T. Mínima: -0,6ºC

RIBERA DE CARDÓS 898m.
T. Màxima: 20,6ºC
T. Mínima: 0,6ºC

LLAGUNES 1.308m.
T. Màxima: 19,9ºC
T. Mínima: 4,8ºC

BONAIGUA 2.266m
T. Màxima: 7,5ºC
T. Mínima: 0,6ºC

SALORIA 2.445m.
T. Mínima: 2ºC

Read more...

Espai natural de la desembocadura del Gaià


Avui us presentem un Espai d'Interès Natural a Tamarit (entre Altafulla i Tarragona) que ocupa la desembocadura del riu Gaià a la platja de Tamarit. És una de les poques zones humides del litoral català que encara es conserven. Comprèn 5 ha al voltant del curs del riu i ha estat declarada Reserva Natural de Fauna Salvatge, es tracta d'uns camins arranjats amb panells informatius de la flora i fauna que es troba dins de l'àrea. Just al costat hi trobem l'Hort de la Sínia, el centre de Interpretació de l'espai natural on es duen a terme activitats d'educació ambiental, visites guiades i tallers diversos. Aquest espai és gestionat per l'Associació Mediambiental la Sínia amb el Joan Vives i l'Hèctor Hernández al seu capdavant.
Quantes vegades haurem anat a la platja de Tamarit i no ens havíem adonat que des de la platja mateix surt un caminet ben senyalitzat per a gaudir d'aquest entorn petit i ubicat en un lloc amb forta pressió turística però que només caminant uns metres endins es gaudeix d'un passeig pel bosc de ribera a l'entorn natural del Baix Gaià i tot això només a unes passes de la sorra.
Més informació: Sínia del Gaià

Fotografies: R.Baylina/ Conxi C.
Feu clic a sobre les imatges per veure-les en gran.

Read more...

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pyrene, la llegenda dels Pirineus.
Explica la llegenda que la deessa Pyrene que dóna nom a la serralada pirinenca era una bella nimfa dels manantials que fou designada per Zeus per a custodiar les aigües cristal·lines d'una vall.
En les muntanyes properes hi vivia Gerió, un monstre de tres caps entossudit en obtindre els favors de Pyrene que fugint d'ell es va endinssar al gran bosc del nordest d'Ibèria. Gerió, llavors, va fer cremar el bosc i Pyrene decidí quedar-s'hi i va morir.
Hèrcules, enamorat de Pyrene i molt entristit per la seva mort, aixecà una formidable tomba de pedra en forma de serralada que anava des del mar Cantàbric fins a la Mediterrània, i en memòria eterna a la seva estimada Pyrene li donà el nom que la recordarà per sempre: PIRINEUS.

Objectiu: TUNEL DE LA BONAIGUA
http://esterrianeu.ddl.net/tunel/index.html


"El clima barreja i confon, d'una manera única, totes les estacions, de tal manera que tot l'any sembla una eterna primavera"
Tarraco civitas ubi ver aeternum est - Lucio Floro Segle II d.c.

Seguidors

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP