Copyright Meteopallars . Amb la tecnologia de Blogger.

Espectre de Brocken i el Radar del SMC

dilluns, 16 de juliol de 2012L'espectre de Brocken és el nom que rep l'ombra aparentment gran i magnificada d'un observador, projectada sobre boira a l'altre costat del sol. Es un efecte òptic que s'acostuma a veure quan hi ha boira o mar de núvols i sol al mateix temps. L'espectre apareix quan el sol està situat darrere l'observador des d'una cresta o pic en direcció a la boira o boirina. La llum projecta l'ombra de l'observador cap endavant a través de la boira. El cap de la figura es veu envoltada d'anells brillants irisats. L'efecte és causat per la difracció de la llum.
Aquest fenòmen va ser observat per primer cop al pic Brocken (Alemanya) i d'aquí li ve el nom.
Font: Manual del Observador de Meteorología. J.Jansà.

El radar meteorològic de Tivissa-Llaberia
El radar, instal·lat l’any 2008, està al pic de La Miranda (925m) a la Serra de Llaberia, municipi de Tivissa (la Ribera d’Ebre). Es tracta d’un model EXTOP-03 de MCV, S.A.., igual que el de La Panadella. Destaca l’innovador sistema autònom de subministrament elèctric, ja que els estudis d’impacte ambiental van desaconsellar la construcció d’una línia elèctrica en aquesta zona de gran valor paisatgístic. Aquest sistema combina un grup de cogeneració de gas propà liquat i plaques solars per a proporcionar electricitat i climatització a l’edifici. El radar és propietat del Servei Meteorològic de Catalunya.
Font: SMC- meteo.cat
En aquestes imatges podeu veure com també al radar se li observa l'espectre de Brocken.
Fotografies: Ramon i Conxi

4 comentaris:

jebu ha dit...

IMPRESIONANT

Albert Borràs i González ha dit...

Sou uns cracks, reportatge magnífic, excel·lent. Felicitats!

Anònim ha dit...

Tal com diu "jebu":"impresionant".Tal com diria un "altre" -"no de Lleida"- en dues paraules:"impressionan-te"!!! I tal com escriu l'Albert:"sou uns cracks"...des de els pirineus a les comarques meridionals...de TGN,passant per Ed'À fins...Sort!!!Per cert,han sortit primer per TV ("la sexta" ??) que a "meteopallars"...,Sort!!!
(smz/Md'E)(santiago/RdC)

Meteopallars ha dit...

Moltes gràcies a tots, celebrem que us agradin.

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pyrene, la llegenda dels Pirineus.
Explica la llegenda que la deessa Pyrene que dóna nom a la serralada pirinenca era una bella nimfa dels manantials que fou designada per Zeus per a custodiar les aigües cristal·lines d'una vall.
En les muntanyes properes hi vivia Gerió, un monstre de tres caps entossudit en obtindre els favors de Pyrene que fugint d'ell es va endinssar al gran bosc del nordest d'Ibèria. Gerió, llavors, va fer cremar el bosc i Pyrene decidí quedar-s'hi i va morir.
Hèrcules, enamorat de Pyrene i molt entristit per la seva mort, aixecà una formidable tomba de pedra en forma de serralada que anava des del mar Cantàbric fins a la Mediterrània, i en memòria eterna a la seva estimada Pyrene li donà el nom que la recordarà per sempre: PIRINEUS.

Seguidors

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP