Copyright Meteopallars . Amb la tecnologia de Blogger.

Els cercles del fred

dimecres, 12 de desembre de 2012Ens trobem al petit embassament de Borén a les Valls d'Àneu (Pallars Sobirà), i ens crida l'atenció els cercles sobre el glaç.
 
 


 Fotografies: Ramon i Conxi

Preguntant pel possible motiu de formació d'aquests cercles, Tomàs Molina ens ha dit:

"Sembla que es formen en llocs amb poca corrent i que s'hi acumuli molt d'aire fred. Sembla que en aquest punts pot generar-se una rotació de l'aigua (un remolí) lenta. Mentre que l'aigua del costat segueix circul·lant, la que hi ha al remolí es manté estancada (donant voltes) al mateix lloc, i això pot fer que es vagi refredant més que l'entorn, de manera que es pot anar congelant abans que ho faci la resta del corrent. En alguns llocs més freds, fins i tot es formen discos de gel, que després baixen pel corrent del riu!"

5 comentaris:

Sabrià ha dit...

Hi ha alguna raó científica que expliqui el fenòmen??

Meteopallars ha dit...

Hola Sabrià, de moment no sabem el perquè d'aquests cercles, hem passat la pregunta a científics i estem esperant algún tipus de resposta.

Ribera, Jordi ha dit...

Si busque per internet trobareu força entrades que expliquen aquestes formacions força tipiques en paisos freds

Lo Culer ha dit...

Bones,
A l´estiu, a l´estany de Borén, jo vaig observar que en diferents llocs es veia com unes surgències que vinguessin del fons. Eren intermitents i sogien en una teòrica linea més o menys rectes. Vaig arribar a la conclusió que pel fons passava algun tipus de tuberia que perdia aigua a diferents punts. Potser aquestes mateixes surgències son les que provoquen aquests cercles.

Toni.

cercavent ha dit...

Aquest curiós fenòmen també el vaig veure a l'Estany Negre sota el cim del Comapedrosa (Andorra)el passat mes de novembre 2012. No sé si es poden publicar fotos pq en tinc d'espectaculars.

Ruben

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pyrene, la llegenda dels Pirineus.
Explica la llegenda que la deessa Pyrene que dóna nom a la serralada pirinenca era una bella nimfa dels manantials que fou designada per Zeus per a custodiar les aigües cristal·lines d'una vall.
En les muntanyes properes hi vivia Gerió, un monstre de tres caps entossudit en obtindre els favors de Pyrene que fugint d'ell es va endinssar al gran bosc del nordest d'Ibèria. Gerió, llavors, va fer cremar el bosc i Pyrene decidí quedar-s'hi i va morir.
Hèrcules, enamorat de Pyrene i molt entristit per la seva mort, aixecà una formidable tomba de pedra en forma de serralada que anava des del mar Cantàbric fins a la Mediterrània, i en memòria eterna a la seva estimada Pyrene li donà el nom que la recordarà per sempre: PIRINEUS.

Seguidors

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP