Copyright Meteopallars . Amb la tecnologia de Blogger.

Recordant un hivern èpic al Pallars Sobirà

dijous, 20 de juny de 2013

Ara que comença l'estiu astronòmic i després d'un hivern excepcional i una primavera força plujosa és moment de fer balanç del que ha estat una temporada molt nivosa i que, sens dubte, serà recordada com de moltíssima neu a les muntanyes del Pallars Sobirà i de molts dies de nevades consecutives.
No cal parlar de les conseqüències que ha tingut en els darrers dies aquesta gran acumulació de neu que amb les temperatures altes ha fet un desgel fort que juntament amb les pluges han produit les riuades i les destrosses que hem pogut veure.

Finalment, en la temporada de tardor, hivern i primavera 2012-2013 han estat 32 dies de nevades a la localitat d'Esterri d'Àneu. S'entén per dia de nevada aquells en que s'ha vist nevar encara que siguin flocs. El gener és el mes que més dies va nevar amb 11 dies de neu.

Pel que fa al port de la Bonaigua, aquest any ha sigut fóra del habitual pel que fa a dies consecutius tancat. En total ha estat tancat 51 dies, (segons els nostres comptes) dels quals 40 dies consecutius tancat on només es va obrir durant unes hores en quatre ocasions però que per allaus o altres causes s'havia de tornar a tancar. El darrer dia que va estar tancat, que en tinguem constància va ser el 7 d'abril. Des del 14 de gener que va començar a nevar va romandre pràcticament tancat fins gairebé a finals de febrer. Ens consta el gran esforç que van realitzar les llevaneus i tot l'equip de persones pendents d'aquesta carretera per intentar obrir el port sota unes condicions ben dures amb parets que han durat fins fa quatre dies de més 4 metres d'alçada. Enguany a la neu li està costant bastant de marxar i fins fa pocs dies es podien encara veure gruixos importants tot enfilant el port de la Bonaigua des de la vessant pallaresa. A més dels dies tancat hem comptabilitzat uns 14 dies on s'havia de fer servir cadenes.

 

 

Fotografies: Ramon i Conxi

1 comentaris:

Jordi Gironès ha dit...

Us felicito pel vostre blog del qual en sóc seguidor. Molts bons reportatges fotogràfics.
Jordi Gironès
http://blocjordigirones.blogspot.com.es/

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pyrene, la llegenda dels Pirineus.
Explica la llegenda que la deessa Pyrene que dóna nom a la serralada pirinenca era una bella nimfa dels manantials que fou designada per Zeus per a custodiar les aigües cristal·lines d'una vall.
En les muntanyes properes hi vivia Gerió, un monstre de tres caps entossudit en obtindre els favors de Pyrene que fugint d'ell es va endinssar al gran bosc del nordest d'Ibèria. Gerió, llavors, va fer cremar el bosc i Pyrene decidí quedar-s'hi i va morir.
Hèrcules, enamorat de Pyrene i molt entristit per la seva mort, aixecà una formidable tomba de pedra en forma de serralada que anava des del mar Cantàbric fins a la Mediterrània, i en memòria eterna a la seva estimada Pyrene li donà el nom que la recordarà per sempre: PIRINEUS.

Seguidors

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP