Copyright Meteopallars . Amb la tecnologia de Blogger.

Després de les inundacions a Arties

dimecres, 3 de juliol de 2013
Així es com ens vam trobar Arties el passat cap de setmana on les zones que toquen la Garona han quedat malmeses. Esperem que tot això quedi enrere ben aviat i podem tornar a tenir el poble tal com era.

Cal recordar que Arties es troba entre dos rius, la Garona i el Valarties, i que sembla que el seu nom prové precisament d'aquest fet, és d'origen basc i significa "pla entre dues aigües". A més a més de les riuades històriques dels pirineus, hi va haver una especialment dura, al 1963 que segons hem llegit només va afectar al poble d'Arties. Tot va succeïr quan a conseqüència d'unes pluges torrencials el riu Valarties va créixer sobtadament i va arrossegar tones de pedres i fang i es va emportar arbres, cases, bordes, ponts i tot allò que va trobar deixant un paisatge dantesc. El més curiós d'aquest episodi és que només va afectar aquest poble sense causar cap més desgràcia a la resta de la Vall.
http://fotosrecuerdovalledearan.blogspot.com.es/2010/02/riada-en-arties-1963.html
Consulteu les pàgines 7, 8 i 9 de l'estudi del ACA http://www.garona-i-garonne.com/uploads/documents/aca_4_juillet_05.pdf
Per tant, com podem veure la història es repeteix cada cert temps i no n'aprenem.

Font: Joan Bellmunt i Figueras "Val d'Aran, fets, costums i llegendes"
Fotografies: Ramon i Conxi

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pyrene, la llegenda dels Pirineus.
Explica la llegenda que la deessa Pyrene que dóna nom a la serralada pirinenca era una bella nimfa dels manantials que fou designada per Zeus per a custodiar les aigües cristal·lines d'una vall.
En les muntanyes properes hi vivia Gerió, un monstre de tres caps entossudit en obtindre els favors de Pyrene que fugint d'ell es va endinssar al gran bosc del nordest d'Ibèria. Gerió, llavors, va fer cremar el bosc i Pyrene decidí quedar-s'hi i va morir.
Hèrcules, enamorat de Pyrene i molt entristit per la seva mort, aixecà una formidable tomba de pedra en forma de serralada que anava des del mar Cantàbric fins a la Mediterrània, i en memòria eterna a la seva estimada Pyrene li donà el nom que la recordarà per sempre: PIRINEUS.

Seguidors

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP