Copyright Meteopallars . Amb la tecnologia de Blogger.

La Peeter, la primera llevaneus del Port de la Bonaigua

dijous, 4 de juliol de 2013Placa que figura sobre el monument:  La Peeter, abreviatura de Schneefrase Peter
"Homes i màquines escriuen una pàgina important en el desenvolupament de les comarques pirinenques."La Peeter, va ser la primera llevaneus que va treballar al Port de la Bonaigua i que es troba al cap del Port al Pallars Sobirà. Funcionà des de 1944, en un hivern especial cru, fins el 1962.
L'hivern de 1944 al nucli de Tredós (a la Val d'Aran) es van assolir els tres metres i mig de neu "cosa que ni els més vells no recordaven haver vist mai" tal com consta en el llibre Fets, costums i llegendes de la Val d'Aran de Joan Bellmunt i Figueras.

Es pot veure una màquina idèntica a St. Blasien, a la Selva Negra alemana
http://www.fahrzeugbilder.de/name/einzelbild/number/63694/kategorie/Sonstige+Fahrzeuge~Schneefahrzeuge~Sonstige.html
i un altre exemplar de Peter a un museu de Noruega;  http://www.digitaltmuseum.no/things/snfreser/NVM/NVM%2000-G-02211?material=Glass&search_context=1&pos=5&count=22327

Per últim, us deixem l'enllaç del reportatge que tenim al nostre blog de les llevaneus:
http://meteopallars.blogspot.com.es/2008/03/las-mquinas-quitanieves.html


Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pyrene, la llegenda dels Pirineus.
Explica la llegenda que la deessa Pyrene que dóna nom a la serralada pirinenca era una bella nimfa dels manantials que fou designada per Zeus per a custodiar les aigües cristal·lines d'una vall.
En les muntanyes properes hi vivia Gerió, un monstre de tres caps entossudit en obtindre els favors de Pyrene que fugint d'ell es va endinssar al gran bosc del nordest d'Ibèria. Gerió, llavors, va fer cremar el bosc i Pyrene decidí quedar-s'hi i va morir.
Hèrcules, enamorat de Pyrene i molt entristit per la seva mort, aixecà una formidable tomba de pedra en forma de serralada que anava des del mar Cantàbric fins a la Mediterrània, i en memòria eterna a la seva estimada Pyrene li donà el nom que la recordarà per sempre: PIRINEUS.

Objectiu: TUNEL DE LA BONAIGUA
http://esterrianeu.ddl.net/tunel/index.html


"El clima barreja i confon, d'una manera única, totes les estacions, de tal manera que tot l'any sembla una eterna primavera"
Tarraco civitas ubi ver aeternum est - Lucio Floro Segle II d.c.

Seguidors

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP