Copyright Meteopallars . Amb la tecnologia de Blogger.

"El Follet" Esclafit a Espot #PallarsSobirà

dimecres, 2 de setembre de 2015

"El Follet" (El Duende) 
@ Escrit per Suny Caballero (Espot) que ho va viure de primera mà el 3 d'agost: "El pasado lunes, sobre las 8 de la tarde, una tormenta de agua y viento de tan sólo 5 minutos, súbitamente pasó por Espot arrasando terrazas (sombrillas hechas trizas y mesas y sillas volando), árboles y hasta postes de la luz. Este fenómeno meteorológico (por suerte no muy común), es llamado por la gente de aquí "El Follet", que significa "Duende", por su rapidez y virulencia. La mitad del pueblo quedó sin luz durante unas 5 horas."

Esclafit segons Wikipedia:
Un esclafit o ràfega descendent és un fenomen produït per una columna d'aire en ràpid descens que després de fer impacte a la superfície s'estén en totes les direccions i genera vents molt forts. A diferència d'un tornado, els vents d'una ràfega descendent es dirigeixen cap enfora des del punt on piquen a terra. La durada del fenomen és curta. Hi ha diversos tipus d'esclafits:
-Secs i càlids: produïts perquè entre la tempesta i el terra hi ha una capa seca on s'evapora tota l'aigua i que baixen per una adiabàtica seca, cosa que comporta que siguin càlids. A vegades són responsables d'incendis, ja que qualsevol llamp que impacti a la zona té un vent que l'ajuda a propagar-se.
-Humits: no hi ha capa seca (o n'hi ha, però petita) i porten molta intensitat de pluja i calamarsa.

A continuació us deixem les imatges que ens ha fet arribar la Suny Caballero.

 
 

I aqui us deixem les nostres imatges fetes al voltant del poble d'Espot on es pot veure tot un seguit d'arbres caiguts seguint la llera del riu Escrita


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Imatges: @Suny Caballero y @Meteopallars
3 d'agost de 2015

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pyrene, la llegenda dels Pirineus.
Explica la llegenda que la deessa Pyrene que dóna nom a la serralada pirinenca era una bella nimfa dels manantials que fou designada per Zeus per a custodiar les aigües cristal·lines d'una vall.
En les muntanyes properes hi vivia Gerió, un monstre de tres caps entossudit en obtindre els favors de Pyrene que fugint d'ell es va endinssar al gran bosc del nordest d'Ibèria. Gerió, llavors, va fer cremar el bosc i Pyrene decidí quedar-s'hi i va morir.
Hèrcules, enamorat de Pyrene i molt entristit per la seva mort, aixecà una formidable tomba de pedra en forma de serralada que anava des del mar Cantàbric fins a la Mediterrània, i en memòria eterna a la seva estimada Pyrene li donà el nom que la recordarà per sempre: PIRINEUS.

Seguidors

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP